"Mehmet Akif Ersoy'a Aydın Bakışlar Konferansı''

İstanbul Aydın Üniversitesi Orta Doğu ve Kafkasya Uygulama ve Araştırma Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Kamil Veli Nerimanoğlu, Mehmet Akif Ersoy'un, 1. Dünya Savaşı ve ondan sonraki dönemin değil, bugünün ve geleceğin şairi olduğunu belirtti.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve Aydın Üniversitesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği ''Mehmet Akif Ersoy'a Aydın Bakışlar'' konferans dizisinin Ocak ayı oturumu TYB'nin Sultanahmet'teki şubesinde gerçekleşti.

Moderatörlüğünü araştırmacı- yazar Semih Çelik'in yaptığı ve bu ayki üst başlığı ''Karşılaştırmalı Bir Mehmet Akif Ersoy Okuması'' olarak belirlenen konferansta, Akif'in şiir dili ve şiirlerinde değindiği konular anlatıldı.

Toplantının açılışında konuşan Semih Çelik, 2011 yılının Mehmet Akif Ersoy yılı ilan edildiğini ancak yılın Mehmet Akif yılı olarak pek istedikleri gibi geçmediğini belirtti.

Mehmet Akif için kalıcı ve ardında iz bırakacak eserler yapılamadığını savunan Çelik, hala şairin hayatının anlatıldığı bir sinema filmi olmadığını vurguladı.

Çelik, şunları kaydetti:

''Akif'in bütün boyutları sinema filmine konu olabilecek mahiyettedir. Şair Akif'le ilgili ciddi anlamda bir tiyatro eserimiz de yok. Cağaloğlu'nda da Mehmet Akif Ersoy'la ilgili ciddi anlamda bir müze kurulmasıyla ilgili bir girişim var. Mehmet Akif Ersoy'la ilgili söylenmiş çok söz var. Ancak Akif'in birçok noktası hala kapalı. Akif, çok büyük bir meşhur ama aynı zamanda da meçhul.''

-Nerimanoğlu: ''Mehmet Akif'i hayatımızda bir ışık olarak görmeye devam edeceğiz''-

İstanbul Aydın Üniversitesi Orta Doğu ve Kafkasya Uygulama ve Araştırma Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Kamil Veli Nerimanoğlu da ''Ersoy ve Azerbaycan edebiyatında vatan ve vatandaşlık'' temalı bir konuşma yaptı.

Azerbaycan'ın Sovyetler Birliği'nin dağılması arifesinde yaşadığı acılarda halkın Ersoy'un şiirlerini okuduğundan bahseden Nerimanoğlu, şunları ifade etti:

''Mehmet Akif Ersoy'u Azerbaycan'a getiren ve sevdiren merhum Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey'dir. Azerbaycan'da ilk mitingler ve heyecanlar ve özgürlük hareketi başladığında orada bir insan kitlesi vardı. O zaman Akif'in şiirleri okundu, O kitle de çevrildi, millet oldu. Yani kitlenin millete çevrilmesinde Akif'in çok büyük hizmeti oldu.''

İnsanların imanına ve vatanına göre birleştiğine işaret eden Nerimanoğlu, ''Mehmet Akif Ersoy'un şiiri Misak-ı Milli ya da Anadolu'nun milli kurtuluş şiiri değil, o bütün Türk dünyasının bir marşıdır. İstiklal şiirinde (İstiklal Marşı) bizim milli marşımızdaki fikir ve heyecan da yalnız Misak-ı Milli'nin heyecanı değildir, o devrin heyecanıdır. İstiklal Marşı'nda milli kurtuluş savaşının ağırlığı ve zenginliği var ama sözün geniş anlamında o, Azerbaycan'ın Balkan Türklerinin de ve Türkistan'ın da
istiklal edebiyatıdır. Mehmet Akif Ersoy, 1. Dünya Savaşı ve ondan sonranın değil, bugünün ve geleceğin şairidir. Gençlikte birlikte onu anmakta, idrak etmekte ve hayatımızda bir ışık olarak görmeye de devam edeceğiz'' şeklinde
konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Unutulmaz Etkinlikler için Profesyonel Dans Hizmetleri
Beşiktaş’ın Kupa Yolculuğu: Rekorlar ve Hedefler
Bilim · Teknoloji & Gelecek Zirvesi Gençlere İlham Verdi
Vaillant Kombi Fiyatları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bosch Car Service Ataşehir