İstanbul İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB), Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni İslam Kalkınma Bankası’ndan sağlanan fonla yıkıp yeniden yapacak. Projeyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, inşaatın önümüzdeki mayıs ayında başlayacağını söyledi.
Beşiktaş’taki Renaissance İstanbul Bosphorus Otel’de düzenlenen basın toplantısına İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, İslam Kalkınma Bankası Temsilcileri Dr. Elbashier Sallam, Dr. Sadık M. Tayeb ve Mimar Türker Köksal katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Mimar Türker Köksal yapan ve proje ile ilgili teknik bilgiler veren Türker Köksal, hastanenin İstanbul'u muhtemel bir depreme hazırlayabilmek amacıyla oluşturulan İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yıkılıp yeniden yapılacağını söyledi.
Sismik izolasyon teknolojisi kullanılarak yapılacak hastanede deprem anında ve sonrasında da hizmet verilebileceğini vurgulayan Türker Köksal, “Depremin yarattığı enerjinin yüzde 90’ı emiliyor kalan yüzde 10’luk bölüm de binanın diğer bölümlerine yayılıyor. Avrupa’da bu projeye benzeyen tek bir hastane yok" dedi.
DR. ELBASHİER SALLAM: “ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE"
Konuşmasında projenin çok önemli olduğuna değinen İslam Kalkınma Bankası temsilcisi Dr. Elbashier Sallam, hastanenin yeniden yapım finansmanı için geçtiğimiz yıl Hazine Müsteşarlığı ile İslam Kalkınma Bankası arasında 158 milyon 930 bin Avro tutarında fon anlaşması imzalandığını söyledi. Dr. Elbashier Sallam, projenin bir mükemmeliyet merkezi olacağına değinerek, projenin diğer ülkeler için bir rol model oluşturacağını belirtti. İslam Kalkınma Bankası’nın diğer temsilcisi Dr. Sadık M. Tayeb ise, bankanın tarihsel geçmişi hakkında bilgi verdi.
ALİ İHSAN DOKUCU: “DEPREM SIRASINDA KESİNTİSİZ HİZMET VERECEK"
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 14 büyük eğitim hastanesinden biri olduğunu kaydeden İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu da, yıllık 1 milyon 500 bin ayakta ve 50 bin yatan hastaya hizmet verecek yeni hastanenin, olası bir depremin ardından kesintisiz hizmet verebilecek şekilde sismik izolasyon tekniği ve akıllı bina teknolojisiyle inşa edileceğini belirtti.
Sağlık hizmeti verilirken inşaatı gerçekleştirmenin hayli güç olacağına değinen Ali İhsan Dokucu, “Başka bir binanın yapılması ciddi organizasyon sorunları meydana getiriyor. Merkeze yığılan hasta talebini İstanbul’un çevresine taşımaya gayret ediyoruz. Bu proje bizim en büyük projemiz. Mayıs ayında inşaata başlayacağımızı sanıyorum. Sağlık hizmetlerinin yürüyebilmesi için tüm tedbirleri aldığımızı söyleyebilirim" dedi.
Konuşmasının ardından hastanenin maketinin yanında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ali İhsan Dokucu, “Çok kritik bir hastane olacak. Allah deprem vermesin ama depremde bile hastanenin hizmet verebilecek olması bizi rahatlatıyorö diye konuştu.
TÜM ODALARDA REFAKATÇİ KOLTUĞU BULUNACAK
Genel hizmet hastanesi olarak planlanan yeni hastanenin tek ve çift kişilik tüm odaları Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan nitelikli hasta odası tanımına uygun olarak içinde tuvaleti, banyosu, en fazla iki hasta yatağı, televizyonu, telefonu, yemek masası, etajeri ve yatılabilen refakatçi koltuğu bulunacak şekilde yapılacak. İki aşamada yapılacak yeni hastane, mevcut hastanenin işleyişi kesintiye uğramadan inşa edilecek. Enerji tasarruf sistemleri ile donatılacak hastane, tri-jenerasyon merkezi ile kendi elektriğinin önemli bir kısmını doğalgazdan üretebilecek. Açığa çıkan ısı enerjisi ile de hastanenin ısıtılması ve soğutulması sağlanarak işletme maliyetleri asgariye düzeyde tutulacak. Mevcut Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin toplam kapalı alanı 55 bin metrekare iken yeni yapılacak hastanenin toplam kapalı alanı 250 bin metrekare olarak planlanıyor. Acil durumlarda ihtiyaca cevap verebilmek amacıyla mevcutta bin 300 metrekare olan acil servis alanı 10 bin metrekareye çıkarılacak. Toplam ameliyathane sayısı ise mevcut hastanede 17 iken yeni hastanede 28 olacak. Hastanesinin 5 yılda bitirilmesi hedefleniyor.