Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda belirli koşullarda öğrencilerin kılık kıyafetinin serbest olmasına ilişkin yönetmelik 2013-2014 öğretim yılından itibaren uygulamaya konması atölyelere kilit vurduruyor, binlerce işçi işsiz. Üreticiler, yetkililerden gelecek bir sesi ümitle bekliyor.
Eminönü esnafı okullardaki serbest kıyafet uygulamasına ve alınan kararın perde arkasını nasıl görüyor? Eminönü üreticileri Ahmet Kocatepeli, Ali Aydın, Nurullah Yenice, Bayram Elmas, Hamit Evran ve Ahmet Çiçek Şehr-i İstanbul’a konuştu.
Kocatepeli: “Yetkililerden Cevap Bekliyoruz”
Konuyla ilgili olarak aralarında bir heyet oluşturup bakanlıkla görüştüklerini ifade eden firma sahibi Kocatepeli: “Biz yetkililerden özel okullara verilen yüzde 60 oylamasının Milli Eğitim’e de verilmesini istiyoruz. Pilot bölgeler seçilip yönetmeliğin uygulaması 3 sene sonra olsun. Konuyla ilgili yetkililerden bir cevap bekliyoruz. “
Kocatepeli, “ 40 senelik bir firmayız ve sadece okul kıyafetlerine çalışıyoruz. Atölyelerimizde çalışan yaklaşık 60 kişi vardı şimdi bir kişi bile yok. İşçilerimizde işsiz kaldı. Sadece burada 300 dükkan var. Atölyeleri işçileri ve yan sanayiyi söylemiyorum bile” diyerek mağduriyetini dile getirdi.
Aydın, “Büyük firmalara yem olmaya gidiyoruz”
Kuşkularının giderek arttığını belirten üretici firma sahibi Aydın,“Çocuk ürünü yapan büyük firmalara yem olmaya gidiyoruz gibi geliyor. Büyük çapta okul işi yapan üreticilerin önünü açmış oluyoruz. Böylece çalışan işçi, küçük esnaf can çekişiyor. Biz büyük firmalarla hiçbir zaman rekabet edemeyiz.”
“Dibe doğru gidiyoruz. Sermayeye yatırım yaptık. Oda elimizde patladı. En azından bize bu uygulamanın üretime geçmeden 3-4 ay önceden haber verilmesi gerekirdi. Ben müşterimle açık hesaplı çalışıyorum. Bu durumda ne o satıp kazanıyor ne de ben kazanabiliyorum. Herkes mağdur. “
“Dibe doğru gidiyoruz. Sermayeye yatırım yaptık. Oda elimizde patladı. En azından bize bu uygulamanın üretime geçmeden 3-4 ay önceden haber verilmesi gerekirdi. Ben müşterimle açık hesaplı çalışıyorum. Bu durumda ne o satıp kazanıyor ne de ben kazanabiliyorum. Herkes mağdur. “
Yaka Üreticisi Yenice: “Bu işte ipliğini satan, nakışını, boyasını yapan, kumaşını üreten gibi daha birçok örnek verebileceğimiz ekmek yiyen insanlar var. Bu sistem bir iki kişinin eline verilecek kadar basit değil. Milyonlarca insan bekliyor. “
Firma sahibi Elmas: “Dükkanın kirasını verebilmek için kredi çeker olduk. Böyle en fazla beş ay idare edebiliriz.”
Evran, “ Bu uygulama masabaşında alınmış bir karardır”
Üretici Evran “Velilerde bu durumdan şikayetçi. Sınıflarda herkes zengin ya da fakir diye bir şey yok ki. Çocuklarda marka düşkünlüğü de var. Öğrenci velilerine sorulsaydı bu yönetmelik uygulamaya konulmazdı. Bu uygulama masabaşında düşünülmeden alınmış bir karardır 147 Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezini aradık. Ayrıca bizzat bakanlıkla görüşüldü. Onlardan çıkacak bir sesi bekliyoruz.”
Çiçek: “Amaç tekelleşmedir”
Kumaş Üreticisi Çiçek: “Sadece İstanbul’da değil Anadolu’da da insanlar büyük sıkıntı çekiyor. Orada da insanlar perişan 3-4 milyon insan şu an ne iş bulabiliyor ne de kazanabiliyor. Amaç tekelleşmedir. Okullarda yapılan süt ihalesi gibi belli firmalara işin verilmesi ve belli firmaların büyümesi amaçlanmaktadır” diye konuştu.
Türk Eğitim-Sen serbest kıyafet uygulamasına geçilmesiyle ilgili olarak 8 bin 577 eğitim çalışanının katıldığı bir anket yapmış. Anket sonucunda serbest kıyafet uygulamasına yaklaşık yüzde 70 katılımcı karşı çıkmıştı. Ankete “okullar podyuma dönecek”, “okullarda marka yarışı başlayacak” ve “ zararlı maddelerin okullara girişi daha kolay hale gelecek” gibi görüşler yer alıyor. Ayrıca Türk Eğitim-Sen MEB’e bağlı okul öğrencilerinin kılık kıyafetlerine dair yönetmeliğin bazı maddelerini iptali istemiyle konuyu geçtiğimiz aylarda yargıya taşımıştı.
Sevil Karaca
Sevil Karaca