İstanbul Sağlık Müdürlüğü ve Hayata Bağış Derneği öncülüğünde düzenlenen etkinlik Bakırköy sahilinde başladı. Organ bağışında bulunanlar ve nakil yaptıranların da yer aldığı etkinlik kapsamında Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen grup, burada çadır kurarak vatandaşları organ bağışına davet etti. Yürüyüş boyunca mehter takımı da katılımcılara eşlik etti.
Organ bağışının prosedürlerini anlatan Organ ve Doku Nakli İstanbul Bölge Koordinatörü Dr. Ali Demirel, “Organ bağışı, ihtiyacı olan kişilerin yaşamasına vesile olmaktır. Gönüllü organ bağışı kartlarımız var. Kişiler sağlığında imza karşılığında bu kartları doldurabilir. Organ bağışında önemli olan kişinin beyin ölümünün gerçekleşmesidir. Her kişi de gerçekleşmiyor. 100 yoğun bakımdan ancak 10 tanesinin beyin ölümü gerçekleşiyor. Bundan sonra kanuni prosedür olarak kişinin ailesine gidip soruyoruz. Toplumdan istiyoruz ki ailelerinden birine öldükten sonra organlarının bağışlanmasını istemeleri çok önemli. Ülkemizde bekleme listesinde 24 bin, kayıtlı olmayanlarla birlikte 70 bin organ yetmezliği ve organ nakli bekleyen hastamız var.” dedi.
Böbrekleri iflas eden Fatma Aydemir isimli vatandaş, eşinden organ nakli gerçekleştirdiğini söyledi. Aydemir, “Böbrek yetmezliğinde 10 yıldır tedavi görüyordum. Diyalize girmeden eşim böbreğini verdi. 9 ay önce nakil gerçekleşti. Şu an iyiyim.” diye konuştu. Fatma Aydemir’in eşi Murat Aydemir ise “Eşimin böbrekleri iflas etmişti. Baktım olmayacak. Diyalize girmeden karar verdim ve böbreğimi verdim. Herhangi bir korku yaşamadım. Nakil sonrası hiçbir sorun yaşamadım. Sağlığım yerinde. Organ bağışı çok güzel bir şey, hayat veriyorsun sonuçta.” ifadelerini kullandı.
Organ bağışı çadırına gelerek organlarını bağışladığını belirten Ender Kaymak, “Organ bağışına daha önce karar vermiştim ancak bununla ilgili bir kurum bulamıyordum. Hastanelerde yetkili birisini bulamıyordum. Ölüm hak. En azından ölünce birilerine yararlı olacağımızı bilmek, dua alabilmek güzel bir şey.” şeklinde konuştu