Kadınlarda “yaygın” ve “erkek tipi” olmak üzere iki tip saç dökülmesi görülür. Erkek tipi saç dökülmesinde, özellikle saç üst kısımlarında seyrelme ve bu bölge saçlarında incelme gerçekleşir. Erkek tipi saç dökülmesi genellikle yumurtalık kistleri, hormonal bozukluklar ve böbrek üstü bezi büyümeleri sonucu oluşur.
Proteinden zengin, karbonhidrattan fakir beslenin
Yaygın saç dökülmesinin nedenleri arasında da; tansiyon düşürücü, kan sulandırıcı, lipid düşürücü ve guatr ilaçlarının da arasında bulunduğu ilaçların yanı sıra radyasyon ve kemoterapi gibi kimyasal maddelere maruz kalınması, hormonal ve beslenme faktörleri (sıkı diyetler ve hızlı kilo kaybı) anemi, gebelik, ateşli hastalıklar, vitamin ve mineral eksiklikleri (özellikle çinko ve selenyum), yaşlılık, tiroit ve bağışıklık sistemi hastalıkları, yaygın veya bölgesel deri hastalıkları, psikolojik veya fiziksel stres gibi nedenler sayılabilir.
Saç dökülmesini önlemek için öncelikle altta yatan hastalıklar tedavi edilmelidir. Bunun dışında beslenme alışkanlıklarına, özellikle proteinden zengin, karbonhidrattan fakir beslenmeye, yeşil sebze, süt, yumurta, baklagiller tüketimine dikkat edilmelidir.
Sağlıklı saçlar için deniz mahsülleri tüketin
• Yeterli protein ve çinko (Özellikle yumurta, deniz ürünleri, fasulye, ceviz ve süt),
Tatlı- Tuzlu lezzetlerin bir arada sunulduğu lezizi bir sosola hazırlana Karides
• B12 vitamini (Karaciğer, börek gibi sakatatlar, deniz ürünleri ve süt),
• Folik asit (Yeşil yapraklı sebzeler, mısır ve mercimek),
• Bakır (Lahana, karnabahar ve diğer yeşil yapraklı sezeler)
• Selenyum (Deniz ürünleri, soğan, sarımsak) gibi vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınmasına dikkat edilmelidir.
Hamilelik dönemindeki saç dökülmesi geçicidir
Hamilelik döneminde ise saçların tümü büyüme evresindedir. Doğumdan 3-4 ay sonra saçların hepsi dökülme evresine girer ve dökülür. Fakat bu, mevsimsel saç dökülmesi gibi geçici bir durumdur. Doğumdan sonra başlayan bu saç dökülmesi 6 ay ila 1 yıla kadar uzayabilir. Hamilelik döneminde ek çinko kullanımı ile doğum sonrası meydana gelen saç dökülmesinin şiddeti azaltılabilir. Ayrıca hamilelik döneminde demir eksikliğinin de giderilmesi bu dökülmenin azaltıl