Sigarayı bıraktıran bitkiler

Sigara ile mücadele konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen yoğun kampanyaların sonucunda sağlanan başarı, başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere dünya genelinde büyük övgü aldığı bildiriliyor.

Fi Yapı ve Ukra İnşaat'tan daire alan bir bölüm mağdurun avukatlığını yapan Orhan Boran 11 Şubat'taki toplantıda emsal oranın yükseltilmesini beklediklerini söyledi.

Av. Boran, yüzde 1,5 seviyesine indirilen oranın yüzde 2,5-3 seviyesine çekilmesi durumunda sorunun çözüme konulmuş olacağını ifade etti. Av. Boran, aksi bir yönde karar çıkması durumunda en büyük zararı yine daire sahiplerinin çekmeye devam edeceğini söyledi.

Avukat Boran mali sorun yaşayan kimi firmaların da imar sorununu bir bahane olarak gördüklerini savunarak şunları kaydetti:
"Konutları teslim etmeme, tamamen belediyeden kaynaklı bir sorunmuş gibi gösteriliyor. Ancak bu bölgede hiçbir inşaat mühürlü değil. Hatta, hiç temel bile atmayan müteahhit var. Emsal konusu bir bahane oldu. Örneğin belediye 25 kata kadar bir izin verdi. Bu daha sonra 15'e düşürüldü. Bu durumda müteahhit 15'inci kata kadar inşaatını devam ettirebilir. Bunda hiçbir engel yok. Bu sonlarda iflas erteleme de bir moda oldu. Tedbir kararı alınca kimse de dokunamıyor."

Uygulanan ilaç tedavisinin başarısı büyük ölçüde kişinin sigarayı burakma kararlılığına ve ortaya çıkabilecek sorunlara direncine bağlı. Bu nedenle yardımcı uygulamalar ile kişinin direncinin desteklenmesi kalıcı sonuç alınabilmesi bakımından son derece önemli.

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sigarayı bırakmayı ve bırakmak isteyenlerin için bitki çaylarından alınacak desteğin yararlı olabileceğini belirtiyor.

Yapılan bir klinik çalışmada karanfil tomurcukları ile hazırlanan çayın erkek sigara içicilerine bir ay süre ile uygulanması ile vücutta biriken nikotin maddesinin kotinin haline dönüşümünün hızlandırılarak vücuttan hızla atılmasının sağlandığı bildiriliyor.
Karanfil çayı verilen gruptaki gönüllülerin yüzde 38’inde sigara yoksunluk belirtilerinin önemli ölçüde azaltılabildiği ve bu suretle herhangi bir zorlukla karşılaşmadan sigarayı bırakabildikleri bildiriliyor. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, karanfil çayının içimini kolaylaştırmak için tarçın kabuğu ile birlikte hazırlanmış karışımına melisa (oğulotu) yaprağı ilave edilerek günde 3-4 defa bardak içilebileceğini belirtiyor. Melisa sigara bırakılmasına bağlı sinirlilik halinin giderilmesinde önemli bir katkı sağlayacak ve güzel aroması ile karanfil/tarçın karışımının lezzetini artıracaktır. Yeşilada ayrıca önemli bir uyarıda bulunarak, melisa adı ile satılan uzun boylu yaprakları satın alınmaması gerektiğini bu şekilde olan yapraklar “limonotu” diye bilindiğini ve yatıştırıcı etkisi bulunmadığını, gerçek melisanın yaprak dokusu ince olduğunu söylüyor.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Evde Kan Alma Hizmetiyle Hangi Testler Yapılabilir?
Lazer Teknolojisi İle Yara İzlerine Son