Şişli’de DAP Yapı’dan sonra Taş Yapı skandalı kapıda!

Mustafa Sarıgül döneminde sahte iskânlarla Türkiye gündemine oturan Mashattan Siteleri’ne Muammer Keskin döneminde iskân verilmeye başlandığı iddiaları, DAP Yapı’dan sonra Taş Yapı ile Şişli’de bir başka skandalın daha ortaya çıkmasına neden oldu.

Mustafa Sarıgül döneminde Taş Yapı tarafından 2005 yılında yapımına başlanılan, Maslak 1 ada 135 parsel üzerindeki 109 bin metrekarelik alana, her biri 33 katlı ve 10 adet gökdelenden oluşan 1818 daireli inşaatın maliyeti 600 milyon dolara yapılmıştı.

Mustafa Sargıül döneminden buyana Şişli Belediyesi’nden iskan alamadığı için kaçak durumunda olan Mastattan Sitesi’nin geçtiğimiz günlerde gizli bir operasyonla, sessiz sedasız bir şekilde Şişli Belediyesi ve Sarıyer Belediyesi arasında yapılan gizli bir operasyonla iskana kavuşturulduğu iddiası bir skandalı daha gündeme getirdi.

15 YILDIR İSKÂN VERİLMEYEN YERE İSKÂN VERİLDİ

Kat fazlalıkları yüzünden 15 yıldır iskân alamayan ve imar affına da başvurmadığı için son hakkını kaybeden site, CHP’li Şişli Belediyesi ve Sarıyer Belediyesi’nin geriye dönük düzenlediği ve sahte olduğu iddia edilen belgelerle kurtarılarak iskân belgesi verildi.

ŞİŞLİ BELEDİYE PERSONELİ HAPİS CEZASI ALMIŞTI

Oysa Mustafa Sarıgül döneminde Şişli Belediyesi’nin imar komisyon başkanı ve imar müdürlüğündeki kontrol mühendisi yargılanmıştı. Yargılama sonucunda bu siteyle ilgili sahte iskân düzenlemek suçundan Şişli Belediyesi imar müdürlüğünde bir mühendis hapis cezası almış, düzenledikleri tüm evraklar da iptal edilmişti.

SARIGÜL’ÜN ÇÖZEMEDİĞİ SORUNU KESKİN ÇÖZDÜ

Taş Yapı, yapı denetim firması ve Mashattan içerisindeki kooperatifin birbiri ile olan anlaşmazlığı nedeniyle imar affı olarak bilinen Yapı Kayıt Belgesi için de başvuru yapılmayan sitedeki, 1818 daire ve 33 iş yeri iskânsızlık yüzünden büyük sıkıntı yaşıyordu.

Mustafa Sarıgül’ün dahi çözemediği sorun çok dikkat çekici ve soruşturma konusu olacak bir şekilde Muammer Keskin döneminde iskân verilmesi gözleri Şişli Belediyesi’ne çevirdi.

ŞİŞLİ SARIYER HATTINDA EVRAK TRAFİĞİ

Mashattan Sitesi’nin iskan meselesiyle ilgili geçtiğimiz günlerde sürpriz gelişmeler yaşandı. Daha önce bu siteyle ilgili sahte iskan düzenlediği için hapis cezası alan Şişli Belediyesi İmar Müdürlüğü, iddialara göre Mashattan sitesinin iskan alabilmesi için Sarıyer Belediyesi’ne gerekli olan evrakları göndermeye başladı.

SARIYER, SARIGÜL DÖNEMİNDE EVRAKLARI REDDETMİŞTİ  

Mustafa Sarıgül döneminde, Şişli Belediyesi’nden Sarıyer Belediyesi’ne gönderilen iskân evraklarının sahte olduğunu tespit ederek bunları işleme koymamıştı. Ayrıca konunun yargıya taşınmasını da sağlayan Sarıyer Belediyesi, bu kez hiç düşünmeden Şişli Belediyesi’nden gelen son evrakları imzalayıp siteye hemen iskân verilebilmesi için onay verdi.

SKANDAL, TAPUYA YAZI GÖNDERİLMESİYLE ORTAYA ÇIKTI

Oysa iskân belgesi hazırlanırken geriye dönük imzaların atılması ve evrak düzenlenmesi yasal olarak mümkün değil. Fakat Sarıyer Belediyesi, onca yıl sonra Şişli Belediyesi’nden aldığı belgeleri hemen işleme koyup Sarıyer İlçe Tapu Müdürlüğü’ne resmi yazı göndererek Mashattan ile ilgili kat irtifakından kat mülkiyetine geçirilmesi için cins değişikli yapılmasını istedi.

Böylece Mashattan’daki dairelerin tapu kayıtları peyder pey kat mülkiyetine geçirilmeye başlandı. Sarıyer Tapu Müdürlüğü de bu sitedeki daireler için tek tek cins değişikliği yapmaya başladı.

KESKİN, İBB’DEN BAŞKAN YARDIMCISI GETİRİYORDU

Şişli Belediyesi’nin 15 yıldır iskân vermediği için tapularını alamayan Mashattan site sakinlerinin tapularını almaya başlaması, Muammer Keskin’in bir skandala daha imza attığının adeta ispatı olmuş oldu.

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Kadir Topbaş’ın İBB başkanı olduğu dönemde, Emlak Kamulaştırma Daire Başkanlığı yapmış ve Ak Parti’den belediye başkan adayı olmuş bir bürokratı Şişli Belediyesi’ne imardan sorumlu teknik başkan yardımcısı yapmak için İBB’ye talep yazısı yazmıştı.

KESKİN, HABERİMİZDEN SONRA VAZGEÇMEK ZORUNDA KALDI

Keskin’in Şişli Belediyesi’ne teknik başkan yardımcısı olarak getireceği bu ismin Mashattan projesini çözmek için getirileceği ve muhataplarıyla da derin bir bağlantısı olduğu iddia ediliyordu. Bu isimle ilgili Şehri İstanbul Gazetesi’nde haber yapıldıktan sonra, Muammer Keskin bu talebinden vazgeçmek zorunda kalmıştı.

EKREM İMAMOĞLU BU SKANDALI BİLİYOR MU?

Muammer Keskin’in, teknik başkan yardımcısı yapacağı bürokratı İBB’den talep etmişti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Muammer Keskin’in bu talebine onay vermişti. Yaşanan bu gelişmeler neticesinde bu skandaldan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun haberinin olup olmadığı merak konusu oldu.

ŞİŞLİ'DE BU SKANDALA KARIŞANLAR MERAK EDİLİYOR?

Mustafa Sarıgül döneminde, bu işle ilgili imzaları ve ilgileri olan Şişli Belediyesi imar müdürlüğündeki personel Ağır Ceza Mahkemesi’nden yargılanarak ceza almışlardı.

Sarıyer Belediyesi, Sarıgül döneminde Şişli Belediyesi’nden gelen belgelerin sahte olabileceği belirtilirken, iskan izni vermezken, Muammer Keskin döneminde ise iskan evraklarının kimler tarafından nasıl hazırlandığı, ilgili imzaların ne şekilde atıldığı, hazırlanan belgelerin hukuki geçerliliğinin olup olmadığı merak edilen bir başka konu oldu.

İddiaların doğru olması ve adli mercilere yansıması durumunda, bu skandalda imzaları ve dahli olan Şişli Belediyesi’ndeki personelin ceza alacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.

Sarıyer Tapu Müdürlüğü’nde yaşanan bu gelişme tüm gözlerin daha önceden sahte iskan suçu nedeniyle sicili bozuk olan Şişli Belediyesi İmar Müdürlüğü’ne ve Muammer Keskin’e çevrilmesine neden oldu.

SARIGÜL DÖNEMİNDE ŞİŞLİ'DE SAHTE BELGE HAZIRLANMIŞTI

Mustafa Sarıgül döneminde Mashattan sitesi ile ilgili Şişli Belediyesi İmar Müdürlüğü’nün 10 adet sahte iskan belgesi hazırlandığı mülkiye müfettişi ve Adli Tıp Kurumu incelemesi sonucu ortaya çıkmıştı.

Eski CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, 2017 yılında Mashattan sitesi ile ilgili yapı kullanma izin belgesi hakkında yaptığı suç duyurusundan sonra dönemin Şişli Belediyesi’ndeki imar komisyonu ve kontrol mühendisi ‘Kamu görevlisinin resmi belgede sahtecilik’ suçundan yargılanmıştı.

ŞİŞLİ'DE MÜHENDİSE SAHTE İSKAN İÇİN 6 AY HAPİS

Davaya konu iddianamede Adli Tıp Kurumu raporunda; ‘Şüphelilerin belediye kayıtlarında olmayan 10 adet iskan belgesini kendileri imzalayıp diğer imzaların başkaları tarafından atılması neticesinde sahte oluşturulan iskan belgelerini düzenledikleri, böylece atılı suçu işledikleri tüm evrak kapsamında anlaşılmıştır’ İfadeleri yer almıştı.

İstanbul 19 Ağır Ceza Mahkemesi, Şişli Belediyesi kontrol mühendisinin ‘Görevi kötüye kullanma’ suçundan 6 ay hapis cezası vererek, iyi halini de göz önünde bulundurulup hapis cezası 5 aya indirilerek hükmün açıklanmasını geri bırakmıştı.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ’NDEN 10 ADET ISLAK İMZALI SAHTE BELGE  

Karara itiraz üzerine, Sarıyer Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden 21 Temmuz tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu’na gönderilen yazıda 10 adet ıslak iskan belgesinin soruşturma kapsamında yollandığı ancak bugüne kadar Şişli Belediyesi’nden bilgilendirme yapılmadığı ve belgelerin iade edilmediğini belirtmişti.

SARIYER DAHA ÖNCE BELGELERİ KABUL ETMEMİŞTİ

Sarıyer Belediyesi tarafından Şişli Belediyesi’ne gönderilen mülkiye başmüfettişinin inceleme raporunun sonuç bölümünde;

‘Şişli Belediyesi’nin düzenlenen yapı kullanma izin belgelerinin mevzuata uygun düzenlenmediği, mevzuata uygun düzenlenmemesi ve belgeleri düzenleyenler hakkında mahkeme sürecinin devam etmesi nedeni ile bu belgelerin Sarıyer Belediyesi’nce geçerli adledilmediği, mevzuata uygun düzenlenmeyen yapı kullanma izin belgelerinin iptal edilmesi, kazanılmış haklar da göz önünde bulundurularak İSKAN BELGESİNİN yeniden düzenlenmesi gerektiği kanaat ve sonucuna varılmıştır’ ifadeleri yer almıştı.

Raporun sonunda, ilgili inceleme raporu doğrultusunda gereğinin yapılarak sonucunun valiliğe gönderilmesi belirtildi. Yürütülen soruşturma kapsamında gönderilen 10 adet iskan belgesinin de iadesi istendi.       

SAVCILIK ACİLEN SORUŞTURMA BAŞLATMALI

Şişli Belediyesi ve Sarıyer Belediyesi arasında onca yıl sonra düzenlendiği iddia edilen iskân için gerekli olan belgelerin düzenlenip düzenlenmediği, düzenlendi ise kimler tarafından, hangi hukuki gerekçe ile düzenlendiği, herhangi bir yazışmaların olup olmadığının soruşturulması gerekmektedir.

Bu iddiaların doğru olması durumunda kamunun 100 milyon lira gibi bir zararı söz konusu olduğundan kamu zararının telafisi için gerekli işlemlerin de yapılması gerekmektedir.        

Gerek kamu zararının önlenmesi, görevlerini kötüye kullananların cezalandırılması ve Mahattan site sakinlerinin de sürecin sonunda yeniden mağdur olmaması için olayın şeffaf bir şekilde araştırılarak soruşturulması bunun için de Cumhurbaşkanlığı’nın, İç İşleri Başkanlığı müfettişlerinin ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcıların derhal soruşturma başlatmaları gerekmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri