Cemil Çiçek, açılışta yaptığı konuşmada, Türk milletinin Hocalı Katliamı ile ilgili hissiyatını ifade etmek ve Türklerin Azeri kardeşlerinin acısını paylaşmak ve bu acının yüreklerde duyulduğunu tüm dünyaya ilan etmek için TBMM Genel Kurulunda partiler adına konuşmalar yapıldığını söyledi.
Funda İyce Tuncel'in ''Karabağ-Hocalı''konulu resim sergisinin açılışına Meclisin ev sahipliği de yaptığını dile getiren Çiçek, Hocalı'da hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, kalanlara sabırlar diledi.
Çiçek, ''Bu acı hepimizin acısıdır. Türkiye'de yaşayanlar, Azerbaycan'da yaşayanlar aynı kökten gelen, aynı milletin fertleridir. Dolayısıyla acımız bir, sevincimiz birdir. Öyle de olması gerekiyor. Başkalarının acılarına odaklanıp kendi acılarına unutanlar millet olma özelliklerini de yitirirler. Elbette tüm insanlığın acısı acımızdır ama kendi acımızı göz ardı ettiğimiz takdirde gelecekten de fazla bir şey bekleme imkanımız yoktur.''
VAHŞETİN ADI
Her yıl 10 Aralıkta, Dünyada İnsan Hakları Günü'nün kutlandığını anımsatan Çiçek, bu konuda makaleler yazıldığını, televizyonlarlarda tartışma programları yapıldığını, ancak Ermenilerin haksız işgali nedeniyle yerlerinden, yurtlarından edilmiş insanlarla ilgili iki kelime bile kullanılmadığını söyledi.
Hocalı katliamının arkasında kimlerin olduğunun aslında bilindiğini, resmi ağızdan bunları söylemenin bir anlamının da olmadığını kaydeden Çiçek, ''Bu konuyla ilgili internet sitelerine bakarsanız, bugün yönetici kadrolarında olan bir kısım insanların da ellerinin ne kadar kanlı ve kirli olduğunu hep beraber görmüş olursunuz'' dedi.
Katliamdan sonra Hocalı'dan günlerce haber alınamadığını, daha sonra bölgeye gidenlerin makalelerinden, haberlerinden, kitaplarından, nasıl bir vahşetin icra edildiğinin görüldüğünü belirten Çiçek, eski ASALA eylemcilerinin olay yerini değerlendirdiği bir yazıda, 'Hocalı stratejik bir amaç olmasından başka aynı zamanda bir öç alma eylemiydi' denildiğine dikkati çekti. Cemil Çiçek, bu cinayeti işleyenlerin, bunun bir öç maksadıyla yapıldığını, çok açık olarak söylediğini dile getirdi.
Cemil Çiçek, bu katliamın Ermeniler tarafından unutulmaya çalışılsa da dünyanın her yerinde, her platformda mutlaka hatırlanması gerektiğini söyledi.
Azerbaycan'ın bugün en önemli sorunlarından birinin, topraklarının beşte 1'ini kaybetmesi olduğunu ifade eden Çiçek, ''Kafkaslarda barış, huzur ve istikrar olacaksa bu toprakların tekrar iade edilmesi gerekiyor. Türkiye bu bölgede barış, huzur ve istikrar olsun diye elinden gelen çabayı gösteriyor. Ama bu sorunun çözülmesini istemeyenler de var. Maalesef günümüz dünyasında bir kısım ülkelerin politikaları, başkalarının kanı göz yaşı, başkalarının acıları üzerine inşa ediliyor'' diye konuştu.
Çiçek, Azerbaycan ve Türkiye'nin sarsılmaz bir dayanışma içerisinde olması gerektiğini belirterek, '' Dostluğumuzu, kardeşliğimizi gündelik politikalara alet etmeden bu tarihi sorumluluğu yerine getirmemiz gerekmektedir'' dedi.