Tekstilin kalbi Güngören'e kaydı

Tekstilin kalbi olarak adlandırılan Merter, bu özelliğini Güngören'e kaptırıyor. Tekstilciler artan kira fiyatları sebebiyle rotasını daha ucuzu üretim yaptıkları Güngören'e çevirdi.

Merter'de artan kiralardan dolayı tekstil sektörünün Güngören'e doğru kaydığını belirten Merter esnafı Gürbüz Oruç, "Merter son dönemdeki gelişmelerle tekstil merkezi olma yolunda büyük bir ilerleme yaptı. Güngören Belediyesi geçenlerde bir sempozyum düzenledi. Türkiye'de bir moda merkezine ihtiyaç vardı. Merter konum itibariyle de buna çok uygun. Belediye başkanında bizim de arzu ettiğimiz, han içinde küçük dükkanlar değil de, kendine münhasır marka değeri olan firmaların oluşmasıydı. Bu inşaat alanında oldu. Fakat bunun yanı sıra bir dezavantaj da oluştu. Çünkü kiralar yükseldi. Bu yükselmenin neticesinde de, her sektörde olduğu gibi bizde de merdiven altı üretim var. Bu merdiven altı üretimler kendine uygun kirayı bulamayınca Merter'in dışına en yakın bölge olan Güngören'e kaydı" dedi. 

Gürbüz Oruç, Merter'in tekstil sektörünün kalbi olduğunu ifade ederek, "Tabi ki bizde merdiven altı dükkanlardan memnun değiliz. Çünkü biz burada yüksek rakamlarda kira öderken, yaptığımız modeller için yurt dışına gidip araştırma yapıp kendi içimizde tasarımcı barındırıp alt yapımız var. Bu alt yapıya giden de bir gider var. Biz yapıyoruz Güngören'deki arkadaşlar da alıyor, hiçbir masraf yapmadan bunu üretiyor. Dolayısıyla daha ucuza satabiliyor. 

Bu da bizi dezavantaj olarak etkiliyor. Genelde nakit alışverişi yapan Arap ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerinin çok sık ziyaret ettiği, ulaşımı kolay. Gezerken rahat alışveriş yapıp, gezebileceği bir mekan. Talep olunca arzın azlığından dolayı kiralar yükseldi" diye konuştu. 

ARAP BAHARI TEKSTİLE YARAMADI 
Arap ülkelerinde yaşanan gelişmelerin Türk tekstilini olumsuz etkilediğini belirten tekstilci Gürbüz Oruç, "Araplar baharı yaşayarak mutlu oldular. Türkiye'nin tekstilinin büyük bir payı özellikle Arap ülkelerinde iyi ürün satılıyordu. Oralarda marka olmuş firmalarımız vardı. Şimdi oralarda iç savaş buradaki ticareti etkiledi. Dolayısıyla gelmediler. Bundan dolayı sıkıntıya giren firmalarımız oldu" dedi. 

41 yıldır tekstille uğraştığını belirten İrfan Babakurban, Güngören'in ucuz olması dolayısıyla tercih edildiğini belirterek, "Merter ilk zamanlarda ucuz tekstil amacıyla kuruldu. Fakat yoğun talepten sonra mağaza fiyatları arttı. Dolayısıyla ürün fiyatları da arttı. Ucuzluk özelliğini kaybetti. Böyle olunca ucuz mal arayanlar için alternatif bir piyasa gerekiyordu. Bunun da Merter'e yakın olması gerekiyordu. Güngören bu iş için de uygun bir yer dolayısıyla buraya kaymaya başladı. Ucuz mal isteyenler artık buraya geliyor" şeklinde konuştu. 

Güngören'de tekstil dükkanı işleten Zehra Işık ise, "Merter'e nazaran satışlarımız az. Önlemlerin daha yurtiçine yönelmemiz lazım. Yurt dışına göre mal yapıyoruz. Çünkü oraya daha çok satıyoruz. Yurt içi satışları bize yeterli değil.
İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri