Trolcüler Adalar'a akın etti

Attıkları kurşunlu ağlarla, deniz dibini tarayarak balık yumurtalarını ve yavrularını yok eden trolcüler şimdi de Marmara Denizi'ndeki Adalar civarında ava çıkmaya başladı.

Adalar Sulh Ceza Mahkemesi'nin, trolle balığa çıkan bir avcı lehine aldığı kararla yediemin uygulamasına son verilmesi, trolcülerin Adalar bölgesini mesken tutmasına yol açtı. Geçtiğimiz şubat ayında İstanbul Valiliği öncülüğünde balık komisyonu toplanmış ve yasa dışı avlanmaya karşı bir dizi karar almıştı. Bu kararlardan en önemlisi İstanbul 'a yediemin limanı kurulmasıydı. Balıkların geçiş güzergâhında bulunan İstanbul 'da kaçak avlanan teknelerin kolluk kuvvetleri tarafından yakalanıp el konulduğunda çekilebileceği bir yediemin limanı olmaması sebebiyle yakalanan tekneler yine tekne sahibinin üzerine zimmetleniyor ve kaçak avcılar , bir miktar para cezası kesilerek serbest bırakılıyordu. Bunun üzerine komisyon, İstanbul Yenikapı Limanı'nın bir kısmını yediemin limanı olarak tahsis etmiş ve yakalanan teknelerin buraya çekilmesine karar vermişti. Geçtiğimiz günlerde Adalar Sulh Ceza Mahkemesi'nin aldığı bir karar, yediemin uygulamasının son verilmesine neden oldu ve kaçak avcılığın yeniden önünü açtı. 
Adalar civarında kaçak trol avcılığı yaparken Sahil Güvenlik tarafından yakalanan ve teknesi yediemine çekilen Hasan Akbulut, orada avcılık yapmak için bulunmadığı gerekçesiyle Adalar Sulh Ceza Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, Akbulut'u haklı buldu ve teknenin kendisine iade edilmesine karar verdi. Sahil Güvenlik Komutanlığı, teknenin yakalandığında üzerinde avcılıkta kullanılan malzemeler olduğunu belirterek karara itiraz etti. Ancak mahkeme bu itirazı da geçersiz saydı ve tekne sahibi Akbulut'u haklı buldu. 

MÜCADALE ŞEVKİ KIRILDI
İstanbul Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdoğan Kartal, bu karardan sonra özellikle Adalar civarında kaçak avcılığın arttığını belirtiyor. Denizde kaçak avcılık yaparken yakalanan tekneler, işlem için yakalandığı muhitteki mahkemeye çıkartılıyor. Örneğin bir tekne Adalar civarında yakalanırsa bu teknenin işlemleri için Adalar Sulh Ceza Mahkemesi'ne gidiliyor, eğer Boğaz'da yakalanırsa İstanbul 'daki diğer mahkemeler sorumlu oluyor. Erdoğan Kartal, kaçak avlananların bunu bildiğini ve bu karar sonrasında Adalar'ın yasa dışı avlanan teknelerin mekânı haline geldiğini söyledi. Denizdeki kolluk kuvvetlerinin mücadele şevkinin de kırıldığını belirten Kartal, "Yediemin limanı, kaçak avcılığı bitirme noktasına getirmişti. Çünkü yakalanan her tekne bağlanıyor ve bir daha limana çıkmasına izin verilmiyordu" dedi. Kartal, ancak mahkemenin söz konusu kararından sonra kaçak avcılıkta yine eskiye dönüldüğünü kaydetti. 
Bu uygulama, şimdilik sadece Adalar'da uygulanıyor. Balıkçıların asıl korkusu ise diğer mahkemelerin de bu kararı örnek göstererek tüm Boğaz'da kaçak avcılığı bir nevi serbest hale getirmesi. Telefonla ulaştığımız deniz polisi ve Sahil Güvenlik yetkilileri, kaçak avcılıkla mücadelelerinin devam ettiğini ancak özellikle Adalar bölgesinde yakalanan teknelerin mahkeme kararından dolayı kendilerine direndiğini bildirdi. Karar sonrası kaçakçılara karşı yaptırımlarının azaldığını belirten kolluk kuvvetleri, bu uygulamadan dönülmesinin kendilerini de memnun edeceğini aktardı. 
İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Beşiktaş’ın Kupa Yolculuğu: Rekorlar ve Hedefler
Bilim · Teknoloji & Gelecek Zirvesi Gençlere İlham Verdi
Vaillant Kombi Fiyatları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bosch Car Service Ataşehir
İzmir İyon Böcek İlaçlama Hizmetleri