AVRUPA’DAKİ KRİZ BİZİM İÇİN DE ÖNEMLİ
Küresel ölçekte ekonomik gündemin en önemli konusunu Yunanistan ve Euro bölgesindeki sorunların oluşturduğunu söyleyen İTO Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, komşumuz Yunanistan ile ilgili gelişmeleri şu şekilde özetledi: “2010 yılında AB ve IMF’nin ortak katılımıyla Yunanistan için 110 milyar Euro’luk ilk yardım paketi oluşturulmuştu. Son olarak, Şubat 2012’de de 130 milyar Euro’luk ikinci yardım paketi çıkartıldı. Şimdi ise gündemde Yunanistan tahvilleri var. Bu tahvilleri ellerinde bulunduran özel sektör alacaklıları, borç silinmesi ya da ötelenmesi ile karşı karşıya.”
YUNANİSTAN’IN İFLASI KAÇINILMAZ
“Uzmanlara göre, Yunanistan ne kısa vadede ne de orta vadede borcunu ödeyemeyecek” diyen Dr. Murat Yalçıntaş, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yunanistan’ın iflası kaçınılmaz olacak. Aslında yardım paketleri ile Euro birliği zaman kazanmaya çalışıyor. Böylece Yunanistan’ın kontrollü bir şekilde iflasını sağlamayı hedefliyor. Çünkü kontrolsüz bir iflasın AB bankacılık sistemini çökertmesi ve Yunanistan’ın arkasından Portekiz, İspanya ve İtalya’yı da iflasa sürüklemesinden korkuluyor. Bu korkuda haksız değiller. Çünkü bu olursa, Euro birliğinin ve arkasından AB’nin sarsılması kaçınılmaz.”
GELİŞMELER TÜRKİYE İÇİN DE ÖNEMLİ
Bu konuyla ilgili endişelerini aylardır dile getirdiğini vurgulayan Dr. Murat Yalçıntaş, “AB’de yaşananlar Türkiye için de büyük önem arz ediyor. İhracatımızın büyük bölümünü gerçekleştirdiğimiz, finansal kaynak sağladığımız AB ülkelerindeki böyle bir iflas bizim de bütün dengemizi değiştirebilir” dedi.
YASADAKİ EKSİKLİKLER DÜZENLEMELERLE ÇÖZÜLÜR
Büyük kısmı Temmuz’da, diğer kısmı önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile ilgili İTİCÜ’de gerçekleşen panele ilişkin bilgi veren İTO Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, panele Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığını söyledi. TTK’nın 1535 maddeden oluşan dev bir yasa olduğunu belirten Dr. Yalçıntaş, “Hayatta her şeyde eksikler vardır. Bu eksiklikler burada da var. Bu yasanın daha iyi hale getirilmesi için bizler ciddi anlamda çalışıyoruz. Hayati Yazıcı’nın başkanlığında tüm Bakanlık’a teşekkür ediyorum. İnşallah bu yasadaki eksikler çıkarılacak kararname ve düzenlemelerle biz iş aleminin istediği şekilde çözülür” diye konuştu.
İTO, KADIN ÇALIŞANLARIYLA ÖRNEK OLUŞTURUYOR
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, “Günümüz ekonomisi, kadınların ellerinde yükselmiştir. Çünkü sanayileşme ve ticaretin geliştiği modern dünya, kadının toplumsal alandaki yükselişinin tarihidir. Bu yüzden kadınlarımızın ekonomiden siyasete birçok alanda daha fazla yer alması gerekir” dedi.
İTO’nun bu konuda birçok kuruma örnek oluşturduğunu belirten Dr. Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “İTO’da tüm personelin yüzde 44.5’ini kadınlar oluşturuyor. 17 müdürün 8’i kadın. İTO’daki 18 kadın şef de tüm şeflerin yüzde 34’ünü oluşturuyor. Türkiye’de nüfusun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadınların iyi eğitilmesi ve ekonomiye katkıda bulunması önemli. Girişimcilikte kadına bakınca durumun personelimizdeki gibi iyi olmadığını görüyoruz. Meclisimizde ise 1995–99 arasında 3; 2001–2003 arasında 4; 17. ve 18. dönemlerdeyse 5 kadın meclis üyesi görev almıştır. Rakam artıyor ancak yeterli değil.”
KADINLARIMIZ YÜZYILLARDIR GİRİŞİMCİ
Kadınlarımızın yüzyıllar öncesinden girişimci olduğunu söyleyen Dr. Yalçıntaş, kadının toplumdaki yerini şu şekilde dile getirdi: “12. yüzyılda Anadolu Bacıyan-ı Rum yani Anadolu Kadınları teşkilatı vardı. Onlar kendilerine ait işyerlerine sahiptiler. El sanatlarını ve mesleklerini icra ederlerdi. Bacıyan-ı Rum teşkilatı da, çalışan bu kadınların başta mesleki ve teknik konular olmak üzere tüm ihtiyaçlarını karşılardı. Büyük bir ocak olan Bacıyan-ı Rum teşkilatı, kadınları örgütlü bir şekilde eğiterek topluma kazandırmıştır. Aşık Paşazade, Türkler’in Anadolu’ya yerleşmesini 4 temel üzerinde anlatıyor. Gaziyan-ı Rum askerleri, Ahiyan-ı Rum tüccarları, Abdalan-ı Rum Müslümanlığı, Baciyan-ı Rum kadınları anlatıyor. Biz böyle bir geçmişten kültür ve gelenekten geliyoruz. Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken kadınlarımızın toplum ve ekonomi içindeki yerinin daha fazla artmasını diliyoruz.”
Konuşmasında 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünü hatırlatan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, “Aziz şehitlerimizi, Çanakkale Zaferi’nin 97. yıldönümünde, rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.