Yıkım öncesi bir konuşma yapan Bakan Bayraktar, vatandaşın kendi evini kontrol ettirmesi gerektiğini, kentsel dönüşüm kapsamında devletin elindeki imkanlarını vatandaşlar için seferber edeceğini söyledi. Kentsel dönüşümde vatandaşların gönüllü olmasına önem verdiklerini kaydeden Bakan Bayraktar, "Vatandaşlar razı olmadıkça orada da adım atmayız. Vatandaşlar razı olacak. Vatandaş 'benim binam yıkılıyor. Gece sesler geliyor. Kolonlar patlamış, temellerinde sıkıntı var, temellerinde su var'. Gelip onu devlet zaten valilerin sorumluluğunda bu. Vali, belediye başkanı veya bakanlık olarak biz de o binayı yıkmazsak yani tamamen yıkılma riski taşıyan eski belediye kanununda var zaten, İmar Kanunu'da var. Yıkılma durumuna gelmiş binayı kamu görevlileri boşaltmak zorundadır. O ayrı. Onun dışında hiçbir yerde rızayı, gönülllülüğü yakalamadıkça belediyelerin hazırlığı olmadıkça kentsel dönüşümde adım atmayacağız. Zaten çok müraacat var zaten vatandaşlar bu işi kabullendi. Her gün müracat artıyor. Benim evimi yenileyin diyen artıyor. Bina riskli ise yıkılması gerekiyorsa başta valilik onu yıkmazsa taksirli suç işlemek... Yani bir deprem, bir afet olduğunda o bina yıkılırda can kaybı olursa taksirli suçlardan adam öldürmeye sebebiyetten hapse gitmesi lazım valininde, bakının da , belediye başkanında, bürokratında inanın öyle. İnşaallah yargıda bu görevini yapacak. Bu doğrultuda insanların canı önemli. Biz 1999 büyük Gölcük Depremi, Marmara Depremi, Düzce Depremi'nde Türkiye'nin yaşadığı büyük tramvayı bir daha yaşamak istemiyoruz. 18 bin, 20 bin insanımızın 45 saniyede yok olmasını istemiyoruz. Ekonomimizin 45 saniyede yüzde 10 küçülmesi artık gelişen Türkiye'ye yakışmaz. Van Depremi'ndeki o acı olayları bir daha yaşamak istemiyoruz. Bunun için tüm vatandaşlarımız bu işe dört elle sarılacağız. Bu büyük dönüşümü şehirlerimizi yenilemeyi beraber geliştireceğiz" dedi.
Bakan Bayraktar'ın konuşmasının ardından Üsküdar Acıbadem Caddesi'nde bulunan ve İstanbul'da kentsel dönüşüm projesi kapsamında ilk başvuru yapılan binanın yıkımı gerçekleştirildi. Yıkılan binanın 1970 yılında yapıldığı öğrenildi.
"BİNA ÇÜRÜK ÇIKTIĞI İÇİN KANUNDAN İSTİFA EDELİM"
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında ilk başvuruyu yapan ve törenle yıkılan binanın sakinlerinden Selma Erkin, "İki dairem var. Hem yöneticilik yaptım. Apartmanımız çürük çıktı vermek zorunda kaldık. 'bina çürük çıktığı için kanundan istifa edelim' dedik. Binaların hepsi doluydu. Bir tek dükkanla çatı prüz çıkardık anlaşamadı. Fakat bu şeyden sonra onlarda mecbur kaldırlar vermeye. Memnunuz verdiğimize. Deprem korkuyorduk her an olabilir. bina yıkılabilir. Çürük çıktı çünkü raporda. Bir sene sonra aynı yerden daire alacağım. Bende evim yapılana kadar arkada sokakta küçük bir ev tutuk orada oturacağım bitene kadar" dedi. Erkin evleri çürük olanlarında kentsel dönüşüm kapsamında evlerini yıktırmasını tavsiye ederek, "Evleri yenilensin. Bu eve taşındığımda çok gençtim annem babam sağdı. Rahmetli ağabeyim sağdı. Çok anılar var. Taşınmak çok zor oldu" ifadeleirni kullandı. Selma Erkin daha sonra bir kafede oturarak 2 dairesinin bulunduğu binanın yıkılmasını seyretti. Öte yandan Galatasaray'ın eski başkanı Adnan Polat ve Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara da törene katıldı.