Hanefi Bostan, Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yapmış olduğu araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya göre, 2012 Ekim ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları memurların büyük bir darboğaza girdiğini, geçimlerini sağlamak için banka kredisi bataklığına girerek can çekiştiklerini ortaya koydu. Açıklamayı paylaşan Bostan, "Bütçe açık vermeye başladı. Maliye ve Çalışma Bakanları bütçenin 3'te 2'sinin personel giderlerine gittiğini söyleye dursun, memurlar ailelerinin geçimlerini sağlamak için büyük bir sıkıntı yaşadıkları kendilerine verilen maaş tutarından anlaşılmaktadır" dedi.
Yapılan araştırma göre 2012 Ekim ayı sonuna göre; çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1.745,58 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 3.492,18 Lira olarak belirlendi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 1,81 oranında artmış ve 1.353,09 Lira olarak hesaplandı. Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2012 yılı Ekim ayında 1.304,76 Lira olarak tahmin edildi.
Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ekim 2012 verilerine göre günlük 25,63 TL olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 768,93 TL oldu.
YÜZDE YETMİŞ GIDA VE BARINMAYA
Ekim 2012 itibarı ile ortalama 1.865,92 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 41,21'ini oluşturuyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Ekim 2012 ortalama maaşının yüzde 28,72'sine denk geldi. Hanefi Bostan, buna göre bir memurun, ortalama maaşının yüzde 69,93'ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldığını ifade ederek, "Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 30,04'ü kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ekim 2012 maaşından geriye yalnızca 561,08 TL kalmıştır" açıklamasını yaptı.
Araştırma, anne ve baba çalışıyor ve ortalama memur maaşı düzeyinde ücret alıyorlarsa asgari geçim haddinin (yoksulluk sınırının) biraz üzerinde bir gelire sahip olduklarını ortaya çıkardı. Bostan, ülkemizde kadınların yüzde 70'inin çalışmadığını ve ailelerin büyük çoğunluğunun tek maaşla geçimini sağlamaya çalıştığını ifade ederek, "Memurların 650 bininin (yüzde35.6) eşi çalıştığına göre, yaklaşık yüzde 65'inin eşi çalışmıyor ve evlerini tek maaşla geçindirmeye çalıştıkları ortaya çıkıyor. Memurların yüzde 70'inin kredi kartı ya da bireysel kredi borçlusu olduğu göz önüne alındığında durumun vahameti kendini açıkça gösteriyor" diye konuştu.
"DOÇENT NASIL GEÇİNECEK?"
Araştırmanın, memurun zorunlu harcama kalemlerinden arta kalan maaşla geçinmesinin mümkün olmadığını da ortaya koyduğunu dile getiren Hanefi Bostan, "Ortalama 1.865,92 TL ücret alan bir memur, ek ders ücreti hariç ortalama 1782 TL alan bir öğretmen, 2067-2116 TL alan bir araştırma görevlisi, 2200-2350 TL alan bir okutman ve öğretim görevlisi, 2300-2500 TL arasında maaş alan bir yardımcı doçent geçimini nasıl sağlayacağı yetkililer tarafından düşünülmediğini ortaya koymaktadır. Üniversite reformunun konuşulduğu günümüzde bu çarpıklığın dikkatten kaçmaması üniversite camiası tarafından istenmektedir. Kamu çalışanlarının maaşları artan fiyatlar karşısında iyice erimiştir. Memura 2013 yılında yapılacak olan YÜZDE 3 + 3'lük zam oranının Hükümet tarafından şimdiden yapılan zamlarla fazlasıyla geri alınmıştır. Kış aylarının gelmesi nedeniyle hem ısınma giderleri ve hem de sebze meyve fiyatlarında aşırı artışlar olduğu dikkat çekmektedir. Bu durum, memur maaşlarının zorunlu ihtiyaçlarını karşılanmada dahi yetersiz kaldığını göstermektedir" açıklamasında bulundu.
MEHMET ŞİMŞEK'E SORULAR
Hanefi Bostan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, cari açığı kamu çalışanlarına mal ettiğini ancak pastadan memura düşen payın her geçen gün küçüldüğünü ifade ederek, "Kamu çalışanlarına ayrılan pay 6.6'dan 2012 yılı itibariyle 5.7'ye düşmüştür. Maliye bakanı, 'biz devlet memurlarını enflasyona ezdirmedik' diyor. Peki, bütçe de yaşanan azalmaya baktığımızda bunun adı nedir? Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in 'bütçenin 3'te 2'si personel giderlerine gidiyor' sözleri de memura şaşı bakışın bir göstergesidir. 363 milyar TL. olan bütçenin işçi maaşları dahil olmak üzere 87 milyar TL'.si personel gideri olarak belirlenirken nasıl oluyor da bu rakam bütçenin 3'te 2'si tekabül ediyor? Türkiye Kamu-Sen hesap biliyor ve bildiği hesabı da kamuoyuyla paylaşıyor ve paylaşmaya devam edecektir."