Sigortasız İşçiler Ordusu
Türkiye’de Kozmetik sektörünün yüzde 25’ine hakim olan Avon, Oriflame gibi firmaların haksız rekabet ortamı yarattığını söyleyen İTO Kozmetik Meslek Komitesi Başkanı Turhan Şahinoğlu çok çarpıcı açıklamalarda bulundu...
SİGORTASIZ İŞÇİLER ORDUSU
Türkiye’de Kozmetik sektörünün yüzde 25’ine hakim olan Avon, Oriflame gibi firmaların haksız rekabet ortamı yarattığını söyleyen İTO Kozmetik Meslek Komitesi Başkanı Turhan Şahinoğlu çok çarpıcı açıklamalarda bulundu: Türkiye’de net veriler olmamakla beraber 200, 250 bine yakın satış temsilcisi bulunan bu firmaların çalışanlarının, bir tarafta öğretmen diğer tarafta bir sağlık memuru olduğunu görüyoruz. Nasıl oluyor da bir devlet memuru kendi işinin yanında böyle bir iş yapabiliyor, sigortasız bir şekilde çalıştırılabiliyor ve devletimiz bu duruma müdahale edemiyor anlamak mümkün değil. Üstelik yapılan ticaretten vergi de ödemeyen bu çalışanların durumunu sorduğumuzda karşılık olarak firmalar tarafından vergilerinin ödendiği cevabını alıyoruz.
Bu çalışanların büyük bir kesimi evde oturan değil dışarıda işi gücü olan insanlar, kaldı ki evde oturan bir insanın bu tarz bir satış temsilciliğinde başarılı olma şansı zaten yok. Diğer bir yanda işletme açan açan vergi ödeyen sigortalı işçi çalıştıran bu ülkeye istihdam yaratan firmalarımız ürünlerini satmaya, evlerine ekmek götürmeye çalışıyor. Burada 250 bin kişilik sigortasız işçiler ordusundan ve 500 milyon TL’lik bir cirodan bahsediyoruz. Yaratılan bu haksız rekabet ortamından zarar gören kozmetik sektöründe çalışan vatandaşlarımız oluyor. Bu firmalara sorduğumuzda ben Amerikan firmasıyım kanunsuz iş yapmam deyip çıkıyorlar işin içerisinden. Buda şunu gösteriyor ki kanunları belirleyen devlet nezdindeki kurum ve kuruluşlar derhal bu duruma müdahale etmeliler.
AVM’LERE ALINMIYORUZ
İstanbul’da AVM diye adlandırılan büyük alışveriş merkezlerine alınmadıklarını belirten Şahinoğlu, selective olarak adlandırdıkları yerli büyük markaların haricinde hiçbir yerel firmanın bu AVM’lere giremediğini söyledi.
Ulusal markaların tekelinde olan bu büyük alışveriş merkezlerine yapılan müracaatlarda sürekli olarak reddedildiklerini ifade eden Şahinoğlu, onlarca zinciri olan yerel markaların dahi kendi ülke topraklarında yapılan bu AVM’lere Ulusal marka olmadıklarından dolayı alınmadığını söyledi. Şehir merkezlerinde yapılan bu alışveriş merkezlerinin yanında kendi açmış oldukları yerlerin ayakta durma şansının çok az olduğunu belirten Şahinoğlu, bu duruma bakıldığında AVM’lere alınmayışlarının idam cezasına çarptırılmış bir mahkumun ölümünü beklemesinden farklı olmadığını ifade etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.