Stresini Tanı!
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü anabilim dalı başkanı İbrahim Balcıoğlu ile stresi ve strese yol açan etkenleri konuştuk.
Öncelikle stres nedir?
Stres gerilim zorlanma demektir. İnsanın iç ve dış dengesinin stres ile bozulmasıdır. Öncelikli olarak stres hastalık değildir. Hayatımızda her insanda stres vardır.
Stresin kişide depresyona yol açtığını biliyoruz. Bunun dışında diğer yol açtığı rahatsızlıklar nelerdir?
Stresin üç tip zararı var. Stres beynimizi etkileyerek hem isteğimizle hem de isteğimiz dışında olan sinir sisteminde denge bozukluklarına yol açıyor. Kalp krizine neden olabiliyor, akciğerimizde problemlere neden olabiliyor.
Hormon bozuklukları, uyku bozuklukları. Tansiyon yüksekliğini hızlandırabiliyor. Kişide yatkınlık varsa şekeri ortaya çıkartabiliyor, mide bağırsak, idrar sistemini bozabiliyor, fizyolojimizi etkileyebiliyor ve mevcut hastalıkların artmasına sebep olabiliyor.
Hormon bozuklukları, uyku bozuklukları. Tansiyon yüksekliğini hızlandırabiliyor. Kişide yatkınlık varsa şekeri ortaya çıkartabiliyor, mide bağırsak, idrar sistemini bozabiliyor, fizyolojimizi etkileyebiliyor ve mevcut hastalıkların artmasına sebep olabiliyor.
Stresi kanseri tetikleyici bir neden olarak da sayabilir miyiz peki?
Elbette, önemli bir sebeptir.
Sosyal yaşamımızdaki etkileri ne boyuttadır?
Çevremize karşı daha öfkeli oluruz, öfkemizi kontrol edemeyiz. Böyle durumlarda stres büyük faktördür. Çevre ile olan iletişimizi etkiler büyük oranda. Günümüzde büyük şehirlerde bizim dışımızdaki sebeplerle stres odakları çok fazla; trafik çarpık kentleşme gürültü ekonomik sebepler hastalığa zemin hazırlayabilir. Kalabalıklar içinde yalnız olmamız stresin oluşmasını sağlamaktadır. Bu bizim günlük hayatımızda büyük uyumsuzluk göstermemize neden olabilir aynı zamanda insanlardan kendimizi soyutlamamıza sebep olabilir.
Stresi önlemek için alınan tıbbi ilaçların kullanımı doğru buluyor musunuz?
Stresi hastalık boyutuna veya insan için problem oluşturacak boyuta geldiğinde kişi hekime başvurur. Hekimin dışında herhangi bir ilacın kullanımını doğru bulmuyoruz.
Günlük yaşantımızda stresi önlemek için neler yapmalıyız?
Önlem olarak da adını koyduktan sonra çarelerine bakmalıyız. Eğer kendimiz baş edemiyorsak stresle, işbirliği yapabiliriz bu şekilde stres yenilebilir. Stresi önlemede sporun rolü olduğuna inanıyoruz, sosyal çevre stresten kurtulmak için faydalı olabilir. Öncelikli olarak stres hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir.
Sevil Karaca
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.