Sultanahmet’te kafeterya bilmecesi
Sultanahmet Meydanı’nda Yerebatan Sarnıcı’nın korunması amacıyla yapılacağı açıklanan park çalışması kapsamında eski İl Özel İdare binasının olduğu yere kafeterya inşa edilecek. Müze yetkilileri ve SUYAD ise kafeteryanın müzeye daha fazla zarar vereceği g
Geçtiğimiz hafta İl Özel İdaresi’nden yapılan açıklamada, idarenin, Sultanahmet’teki eski hizmet binasının bulunduğu alanı, yeşil alan ve park olarak düzenleneceği açıklanmıştı. Yerebatan Sarnıcı, Million Taşı, Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet'e yeni bir görünüm kazandırmayı amaçlayan düzenlemenin altından ‘kafeterya’ çıkınca, başta Sultanahmet Turizm ve Yatırımcılar Derneği (SUYAD) olmak üzere Yerebatan Sarnıcı ve Ayasofya Camii’nin yetkilileri tepki gösterdi.
“BU DAHA FAZLA YÜK”
İl Özel İdaresi, projenin amacının 1500 yıllık Yerebatan Sarnıcı'nın korunması olduğunu bildirirken, Yerebatan Sarnıcı yetkilisi Kültür A.Ş. İdari İşler Uzmanı Sevgi Tanç Durişti, projeye olumsuz baktıklarını, kafeteryanın müzeye yük getireceğini söyledi. Durişti, “İl Özel İdaresi’ni Yerebatan Sarnıcı’na yük oluyor diye kaldırmışlardı. Şimdi kafeterya yapmayı planlıyorlar, bu daha fazla yük. Aynı sebeple önümüzden geçen yolda trafiği sadece resmi araçlara mahsus olarak kapatırlarken, hemen yanımıza bu şekilde bir proje yapmaları, düşündürücü. Eğer sadece yeşillik alan yapsalardı, Sultanahmet için de, Yerebatan Sarnıcı için de güzel bir çehre olabilirdi. Fakat bu şekilde kafeterya yapmalarına olumsuz bakıyoruz” dedi.
‘HER PROJEDE GELİR ARANIYOR’
Ayasofya Müzesi Müdür Yardımcısı Arkeolog Sefer Atlı Arapoğlu, parka kesinlikle ihtiyaç olduğunu belirterek, “Ancak ben yapılan her projede gelir getirecek bir ünite olduğunu görüyorum. Bu kafeterya da onlardan biri gibi görünüyor” diye konuştu.
‘DEVLET KAFETERYA YAPMAZ, ANIT YAPAR!’
SUYAD Başkanı Kaan Koç ise, İl Özel İdaresi binasının Yerebatan Sarnıcı’na zarar verdiği için yıkıldığını, oysa kafeteryanın daha fazla zarar vereceğini söyledi. Sultanahmet’in kıymetinin bilinmediğini öne süren Koç, şunları söyledi: “Onca yok olmak üzere olan sanat eseri varken, yatırım yapılması gereken, canlandırılması gereken tarihimizdeki o kadar eser ve sanat dalı varken, aça aça kafeterya mı açıyorlar? Sormak istiyorum, devlet kafeterya açar mı? Devlet, anıt diker! Sanat eseri yaptırır.”
‘MÜZE YERİNE KAFETERYA’
Derneğin bu alanda eski Sübyan Mektebi’ni Osmanlı sanatlarının sergileneceği bir müze şeklinde yeniden ortaya çıkarmak için proje hazırladığını, üniversitelerle ortak bir çalışmayla hazırlanan açık hava müzesi ve sanat merkezi için Anıtlar Kurulu’nun da desteğini aldıklarını ama bunun yerine kafeterya yapmanın daha uygun görüldüğünü anlatan Koç, şunları söyledi: “Mimar Sinan Üniversitesi ve Haliç Üniversitesi ile birlikte bir çalışma hazırlamıştık. Bölgeyi ziyaret eden hem yabancı misafirler hem de İstanbullular, work-shop’larda ecdadımızdan kalan sanatların uygulanmasını ve yapım aşamalarını canlı olarak görebileceklerdi. Bir açık hava müzesi içinde dinleneceği bir alan yaratmak, bölge turizmine büyük katkılar sağlayacak ayrıca dünyaya Osmanlı sanatlarının ilk elden canlı tanıtımı sağlanacaktı. Anıtlar Kurulu’nu bile arkamıza almıştık fakat böyle bir proje yerine kafeterya yapmayı daha uygun gördüler.”
‘1.5 KİLOMETREYE 1700 RESTORAN-KAFE’
Koç, şöyle devam etti: Sultanahmet, 1.5 kilometrekareye 1700 restoran ve kafenin düştüğü bir yer. Bu mu eksikti? Ayasofya Camii’nin fotoğrafı çekilecek doğru düzgün bir alanı yok. Önündeki ağaçlardan fotoğrafı çekilmiyor. Eski ağaçlar olsa, tamam diyeceğim. Ama imamların diktiği ağaçlar. Osmanlı onca sene ağaç dikmemiş, akılsız mıydı da onlar ağaç dikmedi? Sultanahmet gibi bir yerde, fotoğraf çekilecek bir seyir alanı bile yok. Çok ünlü fotoğrafçılar geliyor buraya ama doğru düzgün fotoğraf çekecek alan yok.”
ESNAF MEMNUN
Bölge esnafı ise projeye karşı değil, işlerinin inşaattan etkilendiğini söyleyen esnaf, yine de proje tamamlandığında güzel olacağını düşünüyorlar.
And Otel, Özgür Aldım: Şuan inşaat hali, kötü. Gelen konuklarımız ‘burası neden inşaat’ diye soruyor. Bu da tarihi değeri düşürüyor ve işletmeleri de etkiliyor. Sonrasında güzel olacak diye düşünüyorum. Çevredeki esnafa gelir sağlayabilir. Yeşil alan olması da gayet makul.
Boyraz Kuruyemiş, Abuzer Boyraz: Burada bir ceset vardı. Böyle bir şeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Ben güzel olacağına inanıyorum.
El Rincan de Fehmi, Kadir Ünal: Zamanında AB’den yardım alarak yıkılmıştı. Şu an yaptıkları şey de umarım güzel olur.
Galeria Turkish, Sinan Kayrak: Yeşil alan yapılmasına olumlu bakıyorum.
Haber: Elif ÖZDURAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.