Topkapı Sarayı’nda 500 yıllık süslemeler çıktı

Topkapı Sarayı’nda 500 yıllık süslemeler çıktı

Topkapı Sarayı'nda Türk süsleme sanatının en eski örneklerinden 'saz yolu' üslubuna ait bezemeler bulundu. Üzeri kara beton sıva yapılarak kapatılan bezemelerin 500 yıllık olduğu düşünülüyor.

Beton sıva altından çıkan bezemelerin, Kanuni Sultan Süleyman döneminde eserler veren, sarayın baş nakkaşı ve saz yolu üslûbunun ilk temsilcisi Şahkulu’na veya onun yetiştirdiği ustalara ait olduğu düşünülüyor. Hırka-i Saadet Dairesi ile Revan Köşkü’nün arasında kalan avluyu örten tonozlu tavanda sıva dökülmesi sonucu, beton sıva altından çıkan bezemelerin üslup, büyüklük ve renk çeşitliliği açısından saz yolu tekniğinin günümüze ulaşan en etkili örneği olduğu varsayılıyor.

MÜDAHALE PLANI

Milli Saraylar İdaresi Bilim Kurulu, 500 yıllık saz yolu bezemelere ilişkin müdahale planı oluşturdu. Uygulama kapsamında Horasan sıva üzerine işlenen bezemeler, özgün haliyle korunacak.

Milli Saraylar İdaresi Restorasyon Dairesi Başkanı Cem Eriş, taş yüzey üzerine renkli bezemelere ilk kez burada rastladıklarını söyledi. “Topkapı Sarayı’nın başka yerinde bu detayda, bu nitelikte göremeyeceğimiz sıva üzeri kalem işi çalışmaları bunlar. Saz yolu usulü olarak tabir ediliyor, 16’ncı yüzyıla tarihlendiriliyor.”

Çalışmalar tamamlandıktan üzerine koruyucu şeffaf kaplama yapılacak olan bezemelerin sergilenmesi planlanıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.