‘Türk malı’ tarih oluyor
Gıda etiketlemede yeni bir dönem başlıyor. Eskiden gıda maddeleri üzerine ‘Türk Malı’ ibaresi konuyordu. Yeni uygulamaya göre etiketlerde ‘Türkiye’de üretilmiştir’ veya ‘Menşei Türkiye’ ibaresi kullanılacak.
Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği, İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) düzenlenen seminerde ele alındı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İTO Genel Sekreter Yardımcısı Selçuk Tayfun Ok, “Gıda sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biridir. Etiketleme de gıda yönetmeliğinde çok önemli bir yer tutmaktadır” dedi. Etiketleme yönetmeliğinde meydana gelen değişikliklerin tartışıldığı toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Gıda Mühendisi Fulya Arıcan Öznur ve Tüm Gıda İthalatçıları Derneği (TÜGİDER) Genel Sekreteri Melahat Özkan konuşmacı olarak katıldı.
TÜRK MALI TARİH OLUYOR
Ahmet Kavak, gıda sektörünün çok önemli olduğunu, fakat bu konuda denetçi sayısının yetersiz olduğunu belirtti.
Etiketleme yönetmeliği hakkında bilgi veren Fulya Arıcan Öznur da, “Bu yönetmelikteki temel dayanağımız 5996 sayılı kanundur” dedi. Öznur, etiket yönetmeliğinde yenilikler olduğunu söyleyerek, “Eskiden gıda maddeleri üzerine ‘Türk Malı’ ibaresi konuyordu. Fakat artık bu uygulama yok. Yeni uygulamaya göre ‘Türkiye’de üretilmiştir’ veya ‘Menşei Türkiye’ ibaresi kullanılacak” bilgisini verdi.
Yeni etiket yönetmeliğinde en önemli değişikliklerden birinin menşei ile ilgili olduğunu kaydeden Öznur, “Örneğin Brezilya kaynaklı bir kahve çekirdeğinden Türkiye’de kahve üretiliyorsa bu etikette ‘Brezilya menşeli kahve çekirdeğinden Türkiye’de üretilmiştir’ şeklinde yayınlanacak. Yeni kavrama göre paketçi tabiri de kullanılacak. Örneğin siz bir ürünü ithal edip burada paketliyorsunuz.
O zaman siz etikette paketleyici ya da kayıtçı olarak yer alacaksınız” şeklinde konuştu.
TEMMUZ 2012’YE KADAR SÜRE
TÜGİDER Genel Sekreteri Melahat Özkan ise, yeni etiket yönetmeliğine uymak için tanınan sürenin çok kısa olduğuna vurgu yaparak, “Yeni yönetmeliğe uymak için Temmuz 2012’ye kadar süre verildi. Bu süre çok yetersiz. Binlerce, milyonlarca ambalaj ve etiket var, hepsi nasıl değiştirilecek? Bu, Türkiye’ye çok büyük mali külfetler getirecek. Bu madde acilen değiştirilmeli” dedi.
* * *
Yeni yönetmelikte sorumluluklar
* Gıdanın etiketlenmesinden kim sorumlu?
- Gıdayı kendi adı veya ticari ünvanı altında pazarlayan gıda işletmecisi.
- İthal gıdalar için ithalatçı.
* Son tüketiciye veya toplu tüketim yerlerine yönelik olan hazır ambalajlı olmayan gıdalara ilişkin bilgilerin, satış yapacak gıda işletmecisine aktarılması.
* Son tüketiciye veya toplu tüketim yerlerine yönelik olmayan gıdalara ilişkin bilgilerin, bir sonraki gıda işletmecisine aktarılması.
* * *
Yeni yönetmeliğe göre tüketim tarihi
* Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve insan sağlığı açısından tehlike teşkil etmesi muhtemel olan gıdalarda son tüketim tarihi yer alacak.
* Diğer gıdalarda tavsiye edilen tüketim tarihi bulunacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.