Vajinismus Nedir?
Vajinismus Nedir?
Tıbbi bir durum olan vajinismus, bir kadının vajinal kaslarının, eşinin penisi veya tampon gibi vajinal penetrasyon üzerine istemsiz kasılmasına veya istemsiz spazmlara neden olan bir cinsel işlev bozukluğudur. Bu da cinsel ilişkiyi ve jinekolojik muayeneleri zorlaştırır veya imkansız hale getirir. Sıkı sıkıştırma ayrıca rahatsızlığa veya ağrılı sekse neden olabilir, bu da normal, keyifli bir cinsel yaşam sürmeyi çok zorlaştırır. Vajinismustan etkilenen çoğu kadın, ağrı korkusuyla cinsel ilişkiyi veya penetrasyon içeren herhangi bir cinsel aktiviteyi tolere edemez.
Bir genitopelvik ağrı/penetrasyon bozukluğu olan vajinismusun tanımı, araştırmaların ışığında yakın zamanda genişletilmiştir ve artık ağrı, kas gerginliği ve penetrasyon korkusunu içermektedir.
Kadınlarda en sık görülen cinsel sorunlardan biridir. Vajinismus, birincil veya ikincil olarak sınıflandırılabilir. Birincil vajinismus, kadın vajinal kaslarının istemsiz kasılması nedeniyle hiçbir zaman penetratif seks yapamadığı zaman ortaya çıkar. İkincil vajinismus, bir kadın daha önce penetratif seks yapabildiğinde ancak artık yapamadığı zaman ortaya çıkar. Maya enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonu da vajinismus ile ilgili ağrıya katkıda bulunabilir.
Uzmanlar vajinismusun nedenleri konusunda tam olarak net değiller, ancak cinsel ilişki kaygısıyla bağlantılı gibi görünüyor. Ancak fiziksel belirtilere psikolojik kaygının mı yoksa ağrının mı kaygının nedeni olduğunu söylemek mümkün olmayabilir.
Vajinismus Nedenleri
Vajinismus için her zaman somut bir neden yoktur. Tıbbi durum, geçmiş cinsel taciz veya travma, geçmiş ağrılı ilişki ve duygusal faktörlerle ilişkilendirilmiştir. Bazı durumlarda, doğrudan bir neden bulunamaz.
Doğru bir teşhis koymak için, kadın sağlığı doktorunuz fiziksel bir muayene yapacak ve tıbbi ve cinsel geçmişinizi soracaktır. Bu geçmişler, durumun altında yatan nedene dair ipuçları vermeye yardımcı olabilir.
Doğurganlık testi ne zaman düşünülmeli?
Siz ve eşiniz 20'li yaşlarınızda veya 30'lu yaşların başındaysanız ve bir yıldır hamile kalmaya çalışıyorsanız, doğurganlık testi iyi bir adım olabilir. 30'lu yaşların ortasında veya daha büyükseniz ve altı aydır deniyorsanız, test daha erken kabul edilebilir.
Sizde veya eşinizde erektil disfonksiyon, boşalamama, düzensiz adet görme veya yumurtlama olmaması gibi fiziksel bir sorununuz varsa da doğurganlık testinden daha erken yararlanabilirsiniz.
Kısırlık kontrolü için testler
İster tüm yıl boyunca deniyor olun, ister henüz başlamamış olun, doğurganlık testleri hangi faktörlerin gebe kalma şansınızı etkileyebileceğini belirlemenize yardımcı olabilir.
Bu testlerin hamile kalmakta sorun yaşayıp yaşamayacağınızı tam olarak tahmin edemeyeceğini unutmayın. Ancak sağlığınıza ve doğurganlığınıza bakmanıza yardımcı olacak daha fazla bilgi verebilirler. Farklı türde doğurganlık testleri şunları içerir:
Erkekler ve kadınlar için fizik muayene: Genel sağlığınızı değerlendirir. Kadınlar için bir Pap testi ve pelvik muayene ve erkekler için genellikle bir testis muayenesi içerir.
Erkekler ve kadınlar için kan veya idrar testleri: Doğurganlık sorunlarını belirlemeye yardımcı olabilecek hormon düzeylerini kontrol eder ve ayrıca CYBE'leri test eder.
Erkekler için semen analizi: Sperm sayısını, şeklini ve hareketini kontrol eder. Ayrıca genel semen hacmini ve içinde kaç tane beyaz kan hücresi olduğunu kontrol eder.
Kadınlar için evde yumurtlama tahmin kiti: İdrarda lüteinizan hormon (LH) seviyelerini kontrol ederek yumurtlamayı tanımlar. LH, bir yumurtanın yumurtalıktan salınmasını tetiklemeye yardımcı olur. LH seviyelerini test etmek , en doğurgan olduğunuzda seks yapmanıza yardımcı olabilir .
Kadınlarda kısırlık kontrolü için birkaç başka test vardır. Bu testlerden bazıları ultrason, histerosalpingografi (HSG) veya bir kadının pelvik organlarına bakan cerrahi bir prosedür olan laparoskopi gibi görüntüleme kullanır.
Jinekolog nedir?
Jinekologlar, kadın üreme sistemi ve kadın sağlığı konusunda uzmanlaşmış tıp uzmanlarıdır. Doğum uzmanları , gebeliklere ve doğuma odaklanan belirli bir jinekolog alt kümesidir.
Kadın doğum veya hamilelik ve doğum, adet görme ve doğurganlık sorunları , CYBE'ler, hormon dengesizlikleri ve diğer şeyler gibi çeşitli zorluklarla ilgilenirler.
Bir kadının yıllık muayene için ve pelvik muayene, vulvar veya vajinal ağrı veya olağandışı uterin veya vajinal kanama semptomları hakkında herhangi bir endişesi olduğunda bir jinekoloğa görünmesi önerilir.
Jinekologlar sıklıkla aşağıdaki durumları tedavi eder:
Hamilelik, doğurganlık, adet bozuklukları ve menopoza bağlı bozukluklar.
Kısırlaştırma, doğum kontrolü ve kürtajı içeren aile planlaması.
Pelvik organları destekleyen bağlar ve kaslarla ilgili endişeler için Pelvik Muayene.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Polikistik over sendromu.
Dışkı ve idrar kaçırma.
İdrar Yolu Enfeksiyonları
Manuel Meme Değerlendirmesi.
Ağrılı adet dönemleri
Üreme sisteminin iyi huylu sorunları arasında vajinal kanama, vajinal voku vulvar ve vajinal ülserler, yumurtalık kistleri, fibroidler, meme bozuklukları ve diğer kanserli olmayan değişiklikler yer alır.
Servikal displazi ve endometriyal hiperplazi, premalign bozukluklara örnektir.
Servikal maligniteleri test etmek için Pap Smear.
Hamileliğin yanı sıra meme ve üreme sistemi kanserleriyle bağlantılı maligniteler.
Doğuştan kadın üreme sistemi anomalilerinde acil jinekolojik bakım.
Endometriozis adı verilen üreme sistemini etkileyen kalıcı bir bozukluk.
Apseler gibi pelvisin inflamatuar durumları.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.